فهرست مطالب

ذهن - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1396)

فصلنامه ذهن
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1396)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مولایی*، مهدی گلشنی صفحه 5
    مسئله منابع و ابزارهای معرفت و تفکیک صحیح آنها از همدیگر، همواره مورد بحث عالمان معرفت شناسی بوده است. به دلیل جایگاه والای قرآن نزد اندیشمندان مسلمان در تبیین اندیشه اسلامی، توجه به آموزه های آن در این مسئله و به دست‏آوردن منابع و ابزاهای معرفت قرآنی، همچون دیگرمسائل معرفتی برای معرفت شناسان اسلامی، اهمیت ویژه ای خواهد داشت. علاوه بر استفاده هایی که با روش های معمول در قرآن پژوهی موضوعی، در حل این مسئله از ساحت قرآن کریم صورت گرفته است، می توان با رویکردی جدید، به نتایج کامل تری در شناسایی و تفکیک منابع و ابزارهای معرفت قرآنی دست یافت. در این کتاب آسمانی، استعمال واژه های دارای بار معرفتی در قالبی خاص، الگویی را برای استخراج نظام مند منابع و ابزارهای معرفتی که در خدمت هدف هدایتگری قرآن قرار می گیرند، در اختیار ما قرار می دهد. در این تحقیق ابتدا وحدت ساختاری برخی عبارات قرآن در به کارگیری واژگانی که از لحاظ معرفت شناسی در قاموس اصطلاحات قرآنی حائز اهمیت اند، نشان داده می‏شود و بر اساس ارکان این ساختار، الگویی برای شناسایی و استخراج منابع و ابزارهای معرفت قرآنی، معرفی می‏شود، سپس معنای لغوی و اصطلاحی واژگان معرفتی به‏کاررفته در این الگو مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه با دنبال‏کردن این الگو در تمامی آیات، منابع و ابزارهای معرفت قرآنی استخراج شده، به صورت دسته بندی‏شده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، منابع معرفت، ابزارهای معرفت، الگوی استخراج، آیه، ذکری، عبرت، بلاغ
  • نرگس ابوالقاسمی*، عبدالله نصری، فضل الله خالقیان صفحه 35
    اومانیسم به عنوان نگرش حاکم بر دوره مدرنیته، موجودیت خود را تا حدود بسیاری مرهون مبانی و روش معرفت شناختی دکارت است. ویژگی اصلی معرفت شناسی دکارت اصالت‏دادن به عقلانیت ابزاری است. به عقیده او می توان با عقل و بدون هرگونه توسلی به حواس، به شناختی از واقعیت دست یافت. او با این مبنا خود را به نحوی مطلق به صورت موجودی می شناسد که وجودش یقینی تر از همه چیز است. او اگرچه یک اومانیست به معنای امروزی نیست، اما محصول معرفت شناسی اش تصویری از انسان ارائه می کند که او را محور جهان هستی و ماسوای او را ذیل هستی او قرار می دهد. علامه محمدتقی جعفری از جمله فیلسوفان معاصر است که با عرضه مبانی معرفت شناختی متفاوتی به نقد اومانیسم پرداخته است. او ضرورت شناخت را در راستای نظام حیات معقول می بیند و معتقد است حواس طبیعی، عقل نظری، شهود عرفانی و وحی از ابزار معرفت است. این مقاله به قصد تحلیل انتقادی اومانیسم دکارتی ابتدا ارکان معرفت شناسی دکارت را تبیین و در ذیل هر یک دیدگاه علامه جعفری و وجوه تشابه و تضاد اندیشه آن دو را مطرح نموده است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، اومانیسم، دکارت، علامه جعفری
  • سیدمهدی میرزا بابایی* صفحه 67
    در معناشناسی شناختی، استعاره مفهومی، نگاشت قلمرو مبدا به سمت قلمرو مقصد می باشد، همراه با تناظرهایی (نگاشت های مفهومی) بین حوزه مبدا و حوزه مقصد. در این روش به وسیله استعاره مفهومی، از طریق قلمرو تجربی به‏طورتقریبی بر قلمرو تجربی دیگرنگاشت می شود. در این اتفاق قلمرو دوم تا حدی از طریق قلمرو اول درک می شود. این نوشتار دو واژه «سمع» و «اذن» را با روش استعاره مفهومی، در آیات قرآن تحلیل و بررسی نموده است. واژه سمع به صورت اسمی و فعلی در قرآن استعمال گردیده که این واژه همواره در حالت اسمی به شکل مفرد بیان می گردد. در لغت معانی گوناگونی برای این واژه ذکر شده است که اذن یکی از آن معانی می باشد. آیات قرآن به‏طوراستعاری ملکیت سمع را بیان می دارند. نظریه استعاره مفهومی در معناشناسی شناختی مترصد است با توجه به نگاشت های موجود بین قلمرو مبدا و مقصد، درک بهتر و صحیحی از حوزه مقصد ارائه نماید. همان گونه‏که در اعیان خارجیه ملکیت امری انتزاعی است، ولی ثمن و مثمن امور حقیقی تلقی می گردند، خداوند مالک سمع، به عنوان امری حقیقی تلقی می گردد. آفرینش سمع در آیات قرآن به گونه ای مطرح می شود که ضمن بیان ایجاد این دستگاه مدرکه در وجود انسان، خلقت این بخش فرابدن از دیگردستگاه های بدنی بشر متمایز گردد. قرآن سرشت سمع را نه تنها از بعد بدنی متمایز معرفی می نماید که این قوه را از دیگرقوای مدرکه نیز تفکیک می کند. در مفهوم‏سازی قرآن، سمع از بصر، عقل، فواد و قلب کاملا مستقل معرفی می گردد. آیات قرآن حتی سمع را از اذن تفکیک نموده، این دو را از یکدیگر متمایز معرفی می کند. واژه اذن در قرآن به عنوان ابزاری در دستگاه حس شنوایی مطرح می شود. قرآن برای این بخش از دستگاه شنوایی موانعی ذکر می کند. اگر برای اذن مانعی محقق گردد، اگرچه فرد از شنیدن انواع اصوات محروم نمی گردد، برای سخن حق، استماع نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: سمع، اذن، استعاره مفهومی، حس شنیداری
  • زهرا اسماعیلی، سید محمد حکاک * صفحه 89
    مشکل استقرا یکی از مسائلی است که فیلسوفان بسیاری برای حل آن کوشیده اند. اینکه آیا می توان با مشاهده جزئیات به دانش کلی و یقینی دست یافت، مسئله ای بوده که در تمام ادوار ذهن فیلسوفان را به خود مشغول داشته است. فارابی نیز در این مسیر گام نهاده و سعی کرده است در ابتدا استقرا را در قالب قیاس بریزد تا بتواند نتیجه حاصل از آن را یقینی کند؛ اما خودش ناکارآمدی آن را در می یابد، سپس با تلفیق استقرا و تمثیل، روشی جدید پیشنهاد می کند. در این نوشتار، درابتدا شرح فارابی بر استقرای ارسطو آن‏چنان‏که در آنالوطیقای اول آمده، بررسی می شود. در مرحله بعد نظر فارابی در کتاب القیاس می آید و سپس «نقله» که حاصل تلفیق تمثیل و استقراست، به عنوان راهکار پیشنهادی او برای حل مشکل استقرا معرفی می شود. در آثار حکما و منطق دانان مسلمان ممکن است این بحث، یعنی نقله در ذیل بحث تمثیل مطرح شده باشد؛ ولی به نظر می رسد این کار تحت تاثیر متکلمان صورت گرفته باشد. تکنیک نقله ازآنجاکه امکان گسترش علم را فراهم می سازد، بیشتر برای حل مشکل استقرا کارآمد است. در ادامه تجربه در آثار فارابی بررسی می شود و در آخر، پس از تحلیل نظر فارابی در خصوص قیاسی کردن استقرا به این نتیجه می رسیم که قیاس به دلیل داشتن تفاوت ماهوی با استقرا، ابزار مناسبی برای توجیه استقرا نیست و نقله نیز هرچند دانش عمیق تری در باب موضوع مورد نظر تولید می کند، همچنان در دست یافتن به یقین ناکام می ماند.
    کلیدواژگان: فارابی، استقرا، نقله، استدلال به شاهد بر غایب، تجربه
  • حسین رمضانی حسین آباد * صفحه 113
    توسعه در وجه انضمامی خود، تابع بسط و تعالی نظر و عمل به نحو توامان است. به همین وزان، توسعه در واقعیت اجتماعی، نسبتی متقابل با توسعه نظام دانش و علوم دارد. اینکه سنخ دانش و علوم چگونه و بر مبنای چه الگوی ساختاری و ارزشی ای بسط یابد، متاثر از مبانی معرفتی حاکم بر نگرش فردی و جمعی پدیدآورندگان علوم و نیز تجارب ایشان است. این، بدان معناست که نحوه توسعه دانش و علوم، گرانبار از پیش فرض هایی است که خواه ناخواه با پذیرش یک الگوی ساختاری، تسری و امتداد می یابند؛ ازاین رو هر دستگاه معرفتی بایسته است مبتنی بر مبانی خود، الگوی توسعه منظومه دانش و علوم را شناسایی نموده، رهیافتی روش شناختی نسبت به توسعه دانش و علوم داشته باشد. مقاله حاضر از منظر این ضرورت، با استفاده از مبانی حکمت متعالیه، به تامل در الگوی ساختاری توسعه نظام دانش و علوم بر مبنای دلالت های آیات قرآن کریم پرداخته است. هدف این مقاله، ترسیم یک الگوی عام طبقه بندی دانش نیست، بلکه آن است که بتواند با شناسایی مبادی معرفت، در نظام روابط انسان از منظر دلالت آیات قرآن کریم، نحوه بسط دانش و علوم را شناسایی و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: توسعه، نظر، عمل، دانش، علوم، حکمت متعالیه، قرآن
  • علی فتح طاهری* صفحه 147
    فلسفه کانت بر تمایز میان دو قوه شناخت، یعنی شهود و تفکر یا حس و فهم استوار است. این دو قوه برای معرفت ضروری اند و هیچ یک را نمی توان به دیگری تحویل کرد. از این دو قوه، شهود اهمیت بسزایی دارد؛ زیرا محتوای معرفت درنهایت از طریق آن حاصل می شود و عینیت معرفت از رهگذر آن ممکن می گردد. کانت برای شهود به دو ویژگی تفرد و بی واسطگی اشاره می کند و آنها را در مقابل دو ویژگی کلیت و با واسطگی مفاهیم قرار می دهد. کانت‏پژوهان در خصوص معنا و اهمیت این ویژگی ها و نسبت آنها با یکدیگر قرائت های متفاوتی دارند. در این مقاله پس از بیان معنای شهود و ویژگی های آن بر اساس نظریه معرفت کانت، قرائت های متفاوت در خصوص نسبت این ویژگی ها مورد بررسی و نقد قرار می گیرد و در پایان به نظر مختار نویسنده اشاره می شود.
    * این مقاله با حمایت دانشگاه بین المللی امام خمینی€ و از طرح تحقیقاتی دوره فرصت مطالعاتی در دانشگاه تگزاس در آستین امریکا استخراج شده است. نویسنده بر خود لازم می داند از مسئولان هر دو دانشگاه، به ویژه پرفسور ایان پروپس و پرفسور دیوید سوسا، استادان محترم گروه فلسفه دانشگاه تگزاس تشکر نماید.
    کلیدواژگان: کانت، شهود، حس، تفرد، بی واسطگی
  • محمود صیدی *، حسن مرادی صفحه 177
    قوه خیال و ادراکات آن از مهم ترین مسائل حکمت متعالیه می باشد که ملاصدرا بحث های زیادی را به آنها اختصاص داده است. برخی از نظریات او در این زمینه مانند فاعل بودن نفس در ادراکات حسی و خیالی و تجرد قوه خیال، بی سابقه بوده و اولین‏بار توسط صدرالمتالهین ارائه گشته است. شیخ احمد احسائی اشکالات و انتقادهای بسیاری را به دلایل و مبانی ملاصدرا در این زمینه وارد می داند و آنها را به چالش می کشد. این انتقادها درباره تجرد قوه خیال، فاعلیت آن نسبت به صورت های خیالی، ناسازگاری درونی دیدگاه ملاصدرا در این زمینه و شدت‏یافتن ادراکات خیالی به هنگام مرگ و در آخرت است. در پژوهش حاضر اثبات گردیده که این گونه انتقادها ناشی از عدم توجه کافی به مبانی صدرایی در این زمینه از جمله وحدت تشکیکی وجود، حرکت جوهری و اتحاد عالم و معلوم بوده و احسائی در انتقادهای خود گرفتار مغالطه شده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، احسائی، قوه خیال، ادراک
  • بهمن گرجیان*، فرنگیس عباس زاده صفحه 197
    در زبان شناسی جدید شناخت بافت زبانی و فرازبانی در حوزه مطالعات قرآنی برای تشخیص مفهوم واژگان و متن مورد توجه قرار گرفته است. قرآن به لحاظ زبان شناسی از آرائه های ادبی، اصطلاحات و مفاهیم عرفانی استفاده کرده است. در این پژوهش از رویکردهای نظری کویرک و همکاران و مییر به منظور تجزیه و تحلیل ساختار نحوی و معنایی و کاربردشناختی پیروی شد. در هر دو رویکرد محدودیت های نحوی، معنایی و کاربردشناختی بدل مطرح شده اند. یافته های تحقیق ضمن ارائه طبقه بندی انواع بدل در قرآن کریم، حاکی از آن بود که بدل در قران کریم به عنوان یک آرایه ادبی به فراهم کردن اطلاعات معنایی مناسب برای خواننده می‏پردازد که می تواند بین جمله‏واره های همپایه و پیرو ارتباط نحوی و معنایی برقرار کند. با کاربرد صحیح بدل در جمله می توان گفتاری با سبک زبانی و ادبی مناسب داشت که برای همگان قابل فهم باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد بدل در قرآن کریم از لحاظ ساختاری می تواند تاثیر زیادی در ارتباط معنایی بین صورت بدل (دستوری یا ساختاری) و معنای آن ساختار (نقش معنایی) ایفا کند. این ارتباط به فهم خواننده از نقش کاربردشناختی بدل منجر می گردد. ساختارهای کاربردشناختی در این آیات عبارت بودند از تعهدی، اظهاری، ترغیبی و عاطفی که نشان از قاطعیت خداوند هنگام سخن گفتن از روز رستاخیز، هشدار و سعی در بیداری غافلان و کافران، تاکید خداوند بر حتمی بودن وقوع قیامت و اخطار به گناهکاران به ترس از آن است.
    کلیدواژگان: بدل، نقش دستوری، نقش معنایی، نقش کاربردشناختی
|
  • Ali Mowlaei *, Mahdi Golshani Page 5
    The issue of the knowledge sources and tools and their proper separation from each other has always been discussed by the scholars of epistemology. Because of the supreme position of the Quran with Muslim scholars in explaining Islamic thought, paying attention to its teachings on this issue and acquiring the Quranic knowledge sources and tools, as well as other epistemic issues for Islamic epistemologists, will be especially important. In addition to using the usual methods in Quranic thematic studies to solve this problem, a new approach can provide more complete results in identifying and separating of the Quranic knowledge sources and tools. In this heavenly book, the use of words with epistemic load in a particular form provides us a model for the systematic extraction of knowledge sources and tools. In this research, first the structural unity of some of the Quranic expressions is shown in the use of words that are important from the aspect of epistemology in the Quranic terminology. Then the lexical and terminological meaning of the epistemological vocabulary used in this model is examined. Subsequently, by following this model in all verses, the Quranic knowledge sources and tools are extracted and then they are presented in classification form.
    Keywords: Quran, knowledge sources, knowledge tools, Extraction model, Sign, Reminder, lesson, Proclamation
  • Narges Aboul-Qasemian, Abdollah Nasri, Fazlollah Khaleghian Page 35
    Humanism, as the foremost outcome of modernism, owes its entity to Descarte's epistemological principles and methods to a large extent. The main feature of Cartesian Epistemology is to acknowledge the instrumental rationality. As Descartes opines, cognition of truth is possible through reason, without employing any of the five senses. On this basis, he recognizes himself as an entity whose existence is absolutely and undoubtedly certain. Though not being a humanist by its contemporary definition, Descarte's epistemological outcome portrays human being as the nucleus of universe, placing non-human entities beneath him. Allameh Mohammad-Taqi Jafari, the contemporary philosopher, has put forth different epistemological principles to criticize humanism. He validates the necessity of cognition in alignment with rational living system, believing that natural senses, pure reason, mystic intuition, and revelation are the means to knowledge. Aiming to conduct a critical analysis of Cartesian humanism, the current paper first sheds light on the principles of Cartesian epistemology, and then explains Allameh Jafari's opinion on each principle, thereby delineating the agreements and disagreements between the two scholars regarding each of the principles.
    Keywords: Epistemology, Humanism, Descartes, Allameh Jafari
  • Sayyed Mahdi Mirzababaei * Page 67
    In cognitive semantics, conceptual metaphor is the mapping of the realm of origin to the realm of destination, along with the equations (conceptual mappings) between the origin and destination domains.In this way, by means of conceptual metaphor, through the empirical realm, there is another way in which the empirical domain is constructed. In this case, the second realm is partly understood through the first realm. This article analyzes the two words "hearing" and "ear" (ozon) by means of conceptual metaphor in verses of Quran. The word hearing is used in the noun and the verb in the Quran, which in nominally is always pronounced in singular form. In the word, various meanings for this word are mentioned that ear is one of those meanings. The verses of the Quran express the ownership of hearing metaphorically. The theory of Conceptual metaphor in cognitive semantics is intended to provide a better and more correct understanding of the destination domain in accordance with the mappings between the origin and destination domains. As is the case in external objects, ownership is an abstract thing but price and sell are considered true affairs, God as owner of the hearing is considered as true. Creation of hearing in the verses of Quran is presented in such a way that, while expressing the creation of this Perceptual tool in the mankind, the creation of this part is to be distinguished from other human physical systems. The Quran does not pay attention only to the physical dimension of the nature of hearing in the separation of this power from other powers. In the conceptualization of the Quran, the hearing is introduced completely independent of vision, Reason, Fuad and heart. Even the verses Quran separate hearing of ear, and distinguished them. The word "ear" in the Quran is presented as a tool in the hearing sensory system. The Quran mentions obstacles for this part of the hearing sensory. If an obstacle is imposed on the ear, although the person is not deprived of hearing any kinds of sounds, he will not listen to the truth.
    Keywords: Hearing, Ear, Conceptual metaphor, Hearing sensory
  • Zahra Esmaeili, Sayyaed Mohammad Hakkak* Page 89
    The Induction Problem is a problem that many philosophers have tried to solve. To acquire a certain and universal knowledge by observing particular instances has puzzled philosophers of all ages. Al-Farabi, the Muslim logician who introduced Greek Philosophy to Islamic World for the first time, also walked down this path and tried to reshape induction in the form of deduction to attain results with certainty but he soon found out about the inadequacy of this method, therefore he combined induction and analogy in effort to suggest a new method.
    In this paper, first Al-Farabi's review on Aristotle's induction in Analytica Priora is discussed. Next, Al-Farabi's notions in Al-Qyas book are reviewed. Then "Naghlah", the integrating result of analogy and induction, is introduced as his proposing solution for The Induction Problem. Most of Muslim philosophers and logicians has discussed Naghlah under the category of analogy in their works, but it seems that they have been influenced by "Motekallemin". Since Naghlah method makes a broader knowledge possible, it is more adequate to solve The Induction Problem.
    After that, Experience in Al-Farabi's works is discussed and then by analyzing Al-Farabi's notions on deducing the induction, it is concluded that deduction is inanely distinct from induction, so it is not an appropriate tool to justify induction and though "Naghlah" provides a much more profound knowledge about the subject, it is unable to yield the truth either.
    Keywords: Al-Farabi, induction, Naghlah, Inference from present to absent, Experience
  • Hosein Ramezani Hosin-Abad * Page 113
    The “Development” in its concrete form is the subordinate of the expansion and transcendence of thinking and action geminately. In the same vein, the development in social reality has a mutual relation with the development of the system of knowledge and science. The structural and value model development of knowledge and science is influenced by the epistemological principles governing the individual and collective attitude of the creators of science as well as their experiences. This means that the way knowledge and science are developed is influenced from the presuppositions that come with the acceptance of a structural pattern. Therefore, each epistemic system, must based on its foundations, identify the pattern of the development of the knowledge and science system, and have a methodological approach to the development of knowledge and science. From the perspective of this necessity, the present article uses the principles of transcendental theosophy (Hikat-e-Motaalie) to reflect on the structural pattern of the development of the system of knowledge and science based on the implications of Quranic verses. The purpose of this paper is not to draw a general pattern of knowledge classification, but its aim to identify and explain the way of development of knowledge and science by identifying the basis of knowledge in the system of human relations from the point of view of the implications of the Quranic verses.
    Keywords: Development, Thinking, Action, Knowledge, Sciences, Hikmat-e-Motaalie, Quran
  • Ali Fath Taheri * Page 147
    Kant's philosophy is based on the distinction between two faculties of knowledge, namely intuition and thinking or sense and understanding. These two faculties are necessary for knowledge and neither of them could be reduced into the other. Out of these two faculties the former is more important, for the content and objectivity of knowledge are attained through it. In Kant's view intuition possesses two characteristics of singularity and immediacy which are juxtaposed with universality and mediacy of the concepts. Concerning the meaning and importance of these characteristics Kant's commentators have different views. In this article after referring to the meaning of intuition and its characteristics based on Kant's epistemology, its different readings will be assessed critically and at the end of the article the author's view will be presented.
    Keywords: Kant, Intuition, Sense, Singularity, Immediacy, Mediacy, Generality
  • Mahmoud Seidi *, Hasan Moradi Page 177
    The power of imagination and its perceptions are the most important issues of transcendental wisdom which Mulla Sadra has devoted a lot of discussions to them. Some of his views in this field like the subject of soul in perceptual and imaginational perceptions and immortality of imagination are unprecedented and it was first presented by Mulla Sadra. Sheikh Ahmad Ahsaee gives many criticisms about Mulla Sadra's reasons and challenges them. These critiques about the immortality of the imagination, its subject matter to the imaginary images, the intrinsic incompatibility of Mulla Sadra's perspective on this issue, and the intensification of imaginary perceptions during death and in the hereafter. The present study has proved that such criticisms stem from the lack of attention paid to Sadr's principles in this regard like the unity of the existence, substantial motion, the unity of knower and knowing and Ahsaee has fallen viciously in his critique.
    Keywords: Mulla Sadra, Ahsaee, the power of imagination, perception
  • Bahman Gorjian *, Farangis Abbaszadeh Page 197
    The recognition of linguistic and metalinguistic contexts have been considered in the study of the Holy Quran for understanding the concepts of lexicon and texts. The Holy Quran is a rich source of literary devices and ethical idioms in terms of linguistics. In the present study, Meyer and Quirk et al's theoretical approaches were used in order to analyze syntactic, semantic and pragmatic functions of appositions. Both approaches were used to analyze the structures of appositions. The results of the analysis made a classification of various kinds of appositions in the Holy Quran. These types of appositions can give semantic information to the readers as a literary device which connects the coherence between the dependent and subordinate clauses in the verses of the Holy Quran. The function of appositions in the sentences is to give linguistic and semantic meanings which can give elaborative information to the readers. The findings of the present study showed that the functions of appositions in the Holy Quran can make a relationship between syntactic and semantic structures and results in pragmatic functions of those appositions. These pragmatic functions are representatives, expressives, commissives and directives which are used in verses concerning the God's emphasis on giving advice, alarming, awakening the believers and threatening the unbelievers regarding the Day of Resurrection.
    Keywords: Apposition, Pragmatic functions, the Holy Quran